Ο Δημοσθένης Κουτουλής γεννήθηκε στην Νέα Αρτάκη το 1973, όπου και κατοικεί μέχρι σήμερα. Είναι γιος του πρόσφατα εκλιπόντος, Χρήστου Κουτουλή, ιδιοκτήτη του τουριστικού Γραφείου, Κύζικος Tours.
Είναι παντρεμένος με την Λένα Τοκπασίδη (ιδιωτική υπάλληλος διαγνωστικού κέντρου) και έχει δυο παιδιά, τον Χρήστο (φοιτητής-21 ετών) και τον Κωνσταντίνο (μαθητής-17 ετών).

Φοίτησε στο τμήμα Ιπταμένων της Σχολής Ικάρων το διάστημα 1990-1993 και μέσω της επανεξέτασης στις Πανελλήνιες Εξετάσεις, πέτυχε την εισαγωγή του στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, από όπου αποφοίτησε το 1998 με την ειδικότητα του Δομοστατικού.

Το διάστημα 1998-1999 φοίτησε στο University of Leeds και απέκτησε τον τίτλο Master of Science στο αντικείμενο Strengthening and Maintenance of Civil Engineering Structures (Ενίσχυση και Συντήρηση Έργων Πολιτικού Μηχανικού).

Από το 1999 είναι μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, και εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας, έχοντας ασχοληθεί με δημόσια και ιδιωτικά έργα σε επίπεδο μελέτης και κατασκευής, καθώς και όλο το εύρος εργασιών Πολιτικού Μηχανικού.

Είναι πιστοποιημένος Ελεγκτής Δόμησης του ΥΠΕΚΑ από το 2012 και Ελεγκτής Προσβασιμότητας από το 2023.

Από το 2011, εργάζεται ως Ενεργειακός Επιθεωρητής με μεγάλη συμμετοχή σε επιδοτούμενα έργα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Εξοικονομώ κατ’ Οίκον, Horizon, δημόσια έργα ενεργειακής αναβάθμισης κλπ.), καθώς και πλήθος σεμιναρίων και ημερίδων.

Από το 2013, είναι Πρόεδρος της Ακαδημίας Ποδοσφαίρου, ΑΟ ΚΥΖΙΚΟΣ Νέας Αρτάκης, η οποία θεωρείται από τις καλύτερες στο είδος της, έχοντας κατακτήσει πλήθος Πρωταθλημάτων στα Τμήματα Υποδομών του Νομού Ευβοίας.

Συμμετείχε στις Δημοτικές Εκλογές του 2019 με την παράταξη «Λύση Τώρα» και είναι εκλεγμένος Δημοτικός Σύμβουλος. Είναι μέλος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Χαλκιδέων.

«Αγαπητοί συμπολίτες/ισσες,
θεωρώ τη μέχρι τώρα θητεία μου ως Δημοτικός Σύμβουλος, μια ανεκτίμητη εμπειρία και ένα πραγματικό «σχολείο» του τρόπου λειτουργίας και διοίκησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού. Με όπλο την μετατροπή της εμπειρίας αυτής σε εργαλείο διόρθωσης των όποιων αστοχιών, ευελπιστώ να συμβάλω στην προσπάθεια της Έλενας Βάκα για έναν ΣΥΓΧΡΟΝΟ-ΚΑΛΥΤΕΡΟ-ΒΙΩΣΙΜΟ Δήμο Χαλκιδέων. Στις όποιες διαφωνίες, η καλή διάθεση για σύγκλιση των απόψεων μόνο δημιουργική μπορεί να αποβεί τελικώς. Αυτή ακριβώς η διάθεση με οδήγησε στην απόφαση να συνταχθώ μαζί της στον επικείμενο εκλογικό αγώνα και η δικιά σας εμπιστοσύνη, ελπίζω να με τοποθετήσει δίπλα της στην νέα Δημοτική Αρχή.
Ο στόχος δεν είναι καθόλου εύκολος αλλά δεν είναι ανέφικτος. Η διαφορετικότητα των επιμέρους ενοτήτων προκαλεί στην ανεύρεση νέων τρόπων προς τον κοινό στόχο. Με όραμα, όρεξη για δημιουργία και συνεργατικότητα, θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, ώστε έτσι να επαναπροσδιοριστεί ο Δήμος Χαλκιδέων με τις επιμέρους ενότητες του ως ένα σημείο αναφοράς στην Ελληνική Επικράτεια.»