Ο Νικόλαος Πολίτης μεγάλωσε στην Εύβοια, στην πόλη της Χαλκίδας.

Σπούδασε στο Νομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου της Macerata στην Ιταλία.

Το έτος 2003 επέστρεψε στην Αθήνα έχοντας λάβει υποτροφία (Erasmus). Τελείωσε τις σπουδές του στην Ιταλία όπου και εργάσθηκε σε μεγάλες δικηγορικές εταιρείες. Το έτος 2008 επέστρεψε και αφού εκτέλεσε τα στρατιωτικά του καθήκοντα, ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία ως δικηγόρος στην Χαλκίδα, ασκώντας μάχιμη δικηγορία με εξειδίκευση στον τομέα του αστικού / τραπεζικού και ποινικού δικαίου.

Έχει καταφέρει να στηρίξει έμπρακτα τους συμπολίτες του με ακυρώσεις πλειστηριασμών, ρυθμίσεις υπέρογκων οφειλών και διάσωση της πρώτης κατοικίας τους.

Ασκεί μάχιμη δικηγορία στη Χαλκίδα με εξειδίκευση στον τομέα του αστικού /τραπεζικού και ποινικού δικαίου.

Το έτος 2014 εξελέγη μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Χαλκίδας, ενώ το 2017 ανέλαβε χρέη νομικού συμβούλου σε εθνικό πολιτικό φορέα.

Επίσης από το 2019 έως το 2021 εκτέλεσε χρέη τοπικού βοηθού στο Ευρωκοινοβούλιο, προσπαθώντας μέσα από κάθε μέσο να σταθεί δίπλα στην κοινωνία και τον πολίτη.

Ομιλεί Ιταλικά και Αγγλικά, ενώ τον ελεύθερο χρόνο του συμμετέχει σε εθελοντικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές δράσεις.

Είναι παντρεμένος με τη Γερασιμούλα Στάμου.

«Η μεγάλη αγάπη για την πόλη μου με έκανε να αποφασίσω να ασχοληθώ με τα κοινά. Βλέποντας την Χαλκίδα να εξελίσσεται τα τελευταία τέσσερα χρόνια, μπόρεσα να οραματιστώ τη συμβολή μου σε αυτή τη μεγάλη αλλαγή που έχει ήδη ξεκινήσει.
Για να ολοκληρωθεί αυτό το μεγαλόπνοο έργο χρειάζονται άνθρωποι δυναμικοί, με ηθικές αξίες, μαχητικοί, με ευαισθησία και όραμα. Για το λόγο αυτό η επιλογή μου να στηρίξω την Έλενα Βάκα και να γίνω μέλος της οικογένειας του «Αλλάζουμε» είναι μονόδρομος»