Ο Στυλιανός Τσάπατος είναι 42 ετών και κατοικεί μόνιμα στη Χαλκίδα.

Είναι παντρεμένος με την εκπαιδευτικό Ρούλα Κάλφα και πατέρας δύο κοριτσιών, ηλικίας 7 και 5 ετών.

Είναι Πτυχιούχος του Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών Ανθρώπινη Απόδοση και Υγεία του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στη κατεύθυνση «Φυσική Δραστηριότητα για Ειδικούς Πληθυσμούς» (2016).

Είναι Πτυχιούχος του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Τρίκαλα) με κύρια ειδικότητα Ειδική Φυσική και δευτερεύουσα ειδικότητα Ποδόσφαιρο (2003).

Είναι διορισμένος Καθηγητής Ειδικής Φυσικής Αγωγής στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (2020-2023).

Γνωρίζει πολύ καλά αγγλικά (LOWER MICHIGAN-PALSO CERTIFICATE).

Έχει Πτυχίο Πιστοποίησης γνώσης Ηλεκτρονικών Υπολογιστών ECDL (Windows, Word, Excel, Access, Internet, Power Point)

Έχει Δίπλωμα Σχολής Διαιτητών Ποδοσφαίρου του Συνδέσμου Διαιτητών Ποδοσφαίρου Ν. Ξάνθης, Δίπλωμα Σχολής Κριτών-Χρονομετρών Κολύμβησης της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (Κ.Ο.Ε), Δίπλωμα Διαιτητών Καλαθοσφαίρισης του Σ.Δ.Κ. Ν.Τρικάλων, Δίπλωμα Σχολής Κριτών Καλαθοσφαίρισης (Τρίκαλα), Δίπλωμα Σχολής Κριτών Κλασσικού Αθλητισμού (ΣΕΓΑΣ), Δίπλωμα Διαιτητή-Κριτή του BOCCE (άθλημα για άτομα με διανοητική αναπηρία) και Πιστοποιητικό συμμετοχής στο εργαστήριο και τις διαλέξεις του γνωστικού αντικειμένου «Πρώτες Βοήθειες στον Αθλητισμό».

Είναι μέλος της Ένωσης Γυμναστών Βορείου Ελλάδος (Ε.Γ.Β.Ε) και συνδέσμων Διαιτητών Καλαθοσφαίρισης και Ποδοσφαίρου και κριτών Bocce.

Συμμετείχε στις αθλητικές διοργανώσεις Special Olympics ως Γυμναστής-Συνοδός Προπονητής (2014-2016).

Συμμετείχε στους Παγκόσμιους Αγώνες Special Olympics Αθήνα 2011 ως Διαιτητής Bocce (2011).

Ήταν εμπνευστής και Οργανωτής του 1ου Τουρνουά Bocce για άτομα με διανοητική αναπηρία στην Ελλάδα, που πραγματοποιήθηκε στο Γαλατά Τροιζηνίας, 31 Μαΐου 2011. Ήταν Οργανωτής του 1ου Τουρνουά Bocce για άτομα με διανοητική αναπηρία στις Εγκαταστάσεις της Π.Α.Ε SKODA ΞΑΝΘΗ (Πηγάδια Ξάνθης) 24-26 Μαΐου 2012.

Ήταν Εθελοντής στους Ολυμπιακούς Αγώνες Αθήνα 2004.

Συμμετείχε στους Παγκόσμιους αγώνες Special Olympics Βερολίνο 2023 ως επικεφαλής προπονητής στο αγώνισμα της ποδηλασίας.

Είναι συνδρομητής και αρθρογράφος στο περιοδικό για τον Αυτισμό και τη Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή «Special Life».

Συμμετείχε στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Special Olympics στην Αμβέρσα του Βελγίου το Σεπτέμβριο του 2014, ως Διεθνής Διαιτητής-Κριτής Bocce.

Συμμετείχε στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Special Olympics στο Λουτράκι Κορινθίας το Μάιο του 2016,2018,2022 ως έφορος του αθλήματος Μπότσε.