Ο Θεόδωρος Δ. Γιαννακάρας είναι γεννημένος στην Ν. Αρτάκη, έχει αποκτήσει τρία αγόρια, τον Δημήτρη, νοσηλευτή του ΕΚΠΑ, τον Βαγγέλη, δάσκαλο Παραδοσιακών χορών και τον Μάριο, φοιτητή επί πτυχίω του Πολυτεχνείου (τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών).

Είναι απόφοιτος Λυκείου και Μέσης Σχολής Εργοδηγών Ηλεκτρονικών.

Είναι συνταξιούχος υπάλληλος του Δήμου Χαλκιδέων.

Έχοντας παρακολουθήσει προγράμματα Επαγγελματικής Κατάρτισης Παραδοσιακού Χορού και Τραγουδιού σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, καθώς και τα Συνέδρια που διοργανώνει η Διεθνής Οργάνωση Λαϊκής Τέχνης ανά την Ελλάδα, υπήρξε υπεύθυνος στο Τμήμα Πολιτισμού του πρώην Δήμου Ν. Αρτάκης επί 30 και πλέον έτη.

Είναι μέλος του ΔΣ του ΔΟΑΠΠΕΧ.

Είναι Πρόεδρος του Εργαστηρίου Πολιτισμού Ν. Αρτάκης «Παναγία Φανερωμένη».

Είναι μέλος της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας και πρώην Γεν. Γραμματέας της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ευβοίας.

Είναι μέλος του Ελληνικού Κέντρου Λαογραφικών Μελετών με έδρα την Αθήνα.

Είναι μέλος της Διεθνούς Οργάνωσης Λαϊκής Τέχνης.

Είναι μέλος του CID ( Conseil International de la Dansé ) της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Είναι ιδρυτικό μέλος του Πανελλήνιου μη κερδοσκοπικού Σωματείου «Αρχείο Ελληνικού Χορού» – Εταιρεία Έρευνας, Μελέτης και Προβολής του Ελληνικού Παραδοσιακού Χορού. Είναι έφορος του Αρχείου για την Στερεά Ελλάδα, υπεύθυνος για την αρχειοθέτηση των χορών και της μουσικής της Εύβοιας.

«Αποδέχτηκα την πρόταση της Δημάρχου κ. Έλενας Βάκα να συμμετάσχω για άλλη μια φορά στο συνδυασμό «Αλλάζουμε-Συνεχίζουμε», με σκοπό τη συνέχιση και την ολοκλήρωση του οράματος της για καλύτερη ποιότητα ζωής, την αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τον πολίτη, την προστασία του περιβάλλοντος, την ενίσχυση των τομέων του Αθλητισμού και του Πολιτισμού στον Δήμο, όσο και στις περιφερειακές ενότητες.»