Ο Θεόδωρος Γ. Γιαννούκος γεννήθηκε στη Χαλκίδα.

Πέραν των επαγγελματικών του δραστηριοτήτων σύντομα και σε ηλικία 25 ετών διεύρυνε τον κύκλο των ενδιαφερόντων του και στα πλαίσια της συνδικαλιστικής του δράσης, εκλέγεται Πρόεδρος του Συλλόγου Παραγωγών Ευβοίας το 1986, ενώ από το 1993 έως το 2010 εκλεγόταν Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χαλκίδας.

Συνάμα από το 1995 έως το 2010 εκλεγόταν Γενικός Γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Χαλκίδας.

Ταυτόχρονα εκλέγεται αντιπρόσωπος στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ευβοίας και εκπροσωπεί τον κλάδο στις τριτοβάθμιες συνεταιριστικές οργανώσεις ΣΚΟΠ και ΠΑΣΕΓΕΣ.

Τον Οκτώβριο του 1994 εκλέγεται δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Χαλκιδέων με το συνδυασμό «ΜΕΛΙΣΣΑ» του Γιάννη Σπανού και αξιοποιείται σε διάφορους τομείς των δημοτικών λειτουργημάτων, εξαντλώντας δημιουργικά την τετραετία. Διατελεί Αντιπρόεδρος στη ΔΕΠΑΧ, Αντιπρόεδρος της Δημοτικής Σχολής Μπαλέτου και Ρυθμικής, εντεταλμένος Δ.Σ. στο εργοτάξιο του Δ. Χαλκιδέων, όπως και Πρόεδρος σχολικών επιτροπών. Ενώ το 1998 εκλέγεται από το Δ.Σ. της τότε δημοτικής αρχής γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου.

Εκ παραλλήλου συνεχίζει τη συνδικαλιστική του δράση ιδρύοντας το 2000 το Εμποροπαραγωγικό Σωματείο Λαϊκών Αγορών Ευβοίας στο οποίο προεδρεύει έως σήμερα. Το 2007 εκλέγεται Πρόεδρος του Πανευβοϊκού Αθλητικού Συλλόγου Πολεμικών Τεχνών «ΑΒΑΝΤΙΣ».

Την τετραετία 2007 – 2010 ως μέλος του δημοτικού συνδυασμού «Γέφυρα στο Μέλλον» με Δήμαρχο το Θανάση Ζεμπίλη, αναλαμβάνει την αντιπροεδρία του Οργανισμού Άθλησης του Δήμου Χαλκιδέων, αναβαθμίζοντας την λειτουργικότητα του μέσα από Παγκοσμίας, Διεθνούς και Πανελληνίας εμβέλειας διοργανώσεις πρωταθλημάτων, καλύπτοντας παράλληλα και όλο το φάσμα των τοπικών διοργανώσεων και εκδηλώσεων σαν κύριος υπεύθυνος συντελεστής.

Στις δημοτικές εκλογές του 2010 εκλέγεται πρώτος σε ψήφους στη Δημοτική Κοινότητα Χαλκίδας και αναλαμβάνει την προεδρία της Δημοτικής Κοινότητας από τον Ιανουάριο του 2011 έως το 2014, καταβάλλοντας μεγάλο αγώνα στήριξης του θεσμού αυτού, καταθέτοντας προτάσεις οι οποίες κίνησαν το ενδιαφέρον πανελληνίως των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, όπως αυτές για την θαλάσσια συγκοινωνία στην πόλη της Χαλκίδας, τα ηλεκτρικά ποδήλατα, τα πράσινα δώματα σε δημόσια κτήρια και άλλα.

Πέραν των αναγκών της Δημοτικής Κοινότητας αναλαμβάνει και τη λειτουργία υπηρεσιακών Μονάδων Καθημερινότητας του Δήμου, όπως το Τμήμα Οδοκαθαριστών, την Υπηρεσία Πράσινου και το Δημοτικό Κυνοκομείο Χαλκίδας.

Συνεχίζει να στηρίζει δυναμικά το θεσμό της Δημοτικής Κοινότητας θέτοντας εκ νέου υποψηφιότητα στις εκλογές του Μαΐου 2014 και εκλέγεται στα έδρανα πλέον της αντιπολίτευσης που παραμένει μέχρι το 2019.

Στις εκλογές του Μαΐου του 2019 θέτει υποψηφιότητα με τον συνδυασμό «ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ» της υποψήφιας Δημάρχου ΕΛΕΝΑΣ ΒΑΚΑ και πάλι στη Δημοτική Κοινότητα Χαλκίδας. Επιμένοντας στη στήριξη του θεσμού των Δημοτικών Κοινοτήτων εκλέγεται πάλι πρώτος σε ψήφους και αναλαμβάνει για δεύτερη φορά την προεδρία της Κοινότητας Χαλκίδας.

Πέραν των υποχρεώσεων της λειτουργίας του Συμβουλίου και γενικά της Κοινότητας που προβλέπονται εκ του νόμου, του εκχωρούνται με απόφαση Δημάρχου επιπλέον αρμοδιότητες Υπηρεσιακών Μονάδων, όπως το Τμήμα Οδοκαθαριστών, το Κοιμητήριο και η λειτουργία του Δημοτικού Κυνοκομείου και η προεδρία στην Επιτροπή Διαχείρισης Αδέσποτων στο Δήμο Χαλκιδέων. Καθήκοντα τα οποία εκτελεί μέχρι σήμερα.

Στις εκλογές του Οκτωβρίου 2023 θέτει υποψηφιότητα ως Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Χαλκιδέων, στηρίζοντας την Δήμαρχο και τον συνδυασμό «Αλλάζουμε-Συνεχίζουμε».