Ο Χριστόδουλος Κύρου-Τσάκαλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Χαλκίδα.

Είναι γιος του Κωστάκη Κύρου, προϊσταμένου Ελέγχου της Δ.Ο.Υ. Χαλκίδος και της Παναγιώτας Τσακάλου, οικονομολόγου, και αδερφός της Ελένης Κύρου Τσακάλου, εικαστικού.

Η γιαγιά του, Ελένη Αφράτη, ήταν παλιά Χαλκιδέα και η οικογένειά της διατηρούσε τα Φροντιστήρια Αγγλικών Αφράτη.

Πήγε σχολείο στο 7ο Δημοτικό, στο 3ο Γυμνάσιο και στο 1ο Λύκειο Χαλκίδος.

Αποφοίτησε από την Κλασική Φιλολογία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και έπειτα εισήχθη με κατατακτήριες στην Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), όπου και αποφοίτησε εκ νέου σε 4 έτη.

Είναι κάτοχος 4 Μεταπτυχιακών Διπλωμάτων Επιστημών (ΜΔΕ) με τίτλο: 1) «Οικονομικά και Δίκαιο στις Ενεργειακές Αγορές» του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ), 2) ΜΔΕ «Οικονομικό Ποινικό Δίκαιο» στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), 3) ΜΔΕ «Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης» στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ), όπου και έλαβε υποτροφία 100% κάλυψης των διδάκτρων και 4) ΜΔΕ στο «Ποινικό Δίκαιο & Ποινική Δικονομία» στην Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Εκτός της Ελληνικής, έχει και την Κυπριακή υπηκοότητα.

Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στην Κύπρο, ως μέλος της Εθνικής Φρουράς και είναι δικηγόρος διορισμένος στον Δικηγορικό Σύλλογο Χαλκίδας.

Διατελεί: α) Πρόεδρος της Νεολαίας Κυπρίων Αθηνών (Ν.ΕΚΕ), β) Πρόεδρος της Νεολαίας Κυπρίων Ελλάδος (Ν.ΟΚΟΕ) και Αντιπρόεδρος στην Τριτοβάθμια Παγκόσμια Οργάνωση Αποδήμων Κυπρίων (NEPOMAΚ). Εκλέχθηκε, επί πλέον, Οργανωτικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδος (ΟΚΟΕ).

Είναι μέλος της Επιτροπής Ισότητας του Δήμου Χαλκιδέων από το 2020 έως το 2023 και μέλος της Επιτροπής του Δικηγορικού Συλλόγου Χαλκίδας για την αντιμετώπιση ζητημάτων ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑΜΕΑ).

Είναι τομεάρχης Δικαιοσύνης της ΟΝΝΕΔ Ευβοίας και ενεργό μέλος της ΔΗΜ.ΤΟ. Χαλκίδας.