Ο Βάγιας Κατσός γεννήθηκε στη Χαλκίδα, την 31-1-1973.

Είναι συγγραφέας και εκδότης.

Έχει εργαστεί σε όλα τα είδη ΜΜΕ ως δημοσιογράφος, φωτογράφος και γραφίστας.

Το 2004 δημιούργησε το «Square», που του χάρισε ένα πανελλήνιο βραβείο (Καλύτερη Σχεδίαση Περιοδικού, ΕΒΓΕ 2005) και παραμένει ως σήμερα το μακροβιότερο περιοδικό της Εύβοιας.

Το 2014 αντικατέστησε το έντυπο «Square» με το ψηφιακό αδελφάκι του, το «square.gr», που του έδωσε άλλο ένα βραβείο (Καλύτερη Σχεδίαση Πρώτης Σελίδας σε Site, Regional Media Awards 2016).

Αρθρογραφεί και ερευνά συστηματικά την ιστορία του γεννήτορα τόπου του, στο «Square History».

Μετά από τρία χρόνια συγγραφής εξέδωσε το 2021 το βιβλίο «οι άγνωστοι πρωτοπόροι της Μεσογείου», που αναδεικνύει το έπος του χαλκιδικού αποικισμού κατά τη διάρκεια του Χρυσού Αιώνα της Χαλκίδας.

Μετά από δύο χρόνια επιπλέον εργασίας, το φετινό καλοκαίρι εξέδωσε την αγγλική μετάφραση του ίδιου έργου.

«Εδώ και χρόνια ερευνώ, γράφω και αναδεικνύω ό,τι αξίζει ιστορικά, πολιτιστικά και τουριστικά στην πόλη της Χαλκίδας και την ευρύτερη περιοχή της. Επισημαίνω τις ελλείψεις και προτείνω δημόσια τρόπους αξιοποίησης του συνόλου της πολύτιμης παρακαταθήκης που ήρθε στα χέρια μας από τα βάθη των αιώνων, ώστε εμείς, οι σύγχρονοι Χαλκιδέοι, να φανούμε άξιοι κληρονόμοι. Τώρα είναι η στιγμή ώστε να περάσω και στην πράξη, με τη δική σας στήριξη: Στις αυτοδιοικητικές εκλογές της Κυριακής 8 Οκτωβρίου 2023 συμμετέχω στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού “Αλλάζουμε – Συνεχίζουμε” της Ε. Βάκα. Ζητώ να με τιμήσετε με την εμπιστοσύνη σας ώστε με γνώση και θέληση να υπηρετήσω την πόλη που υπεραγαπώ εκεί που θα είμαι χρήσιμος: στον πολιτισμό».