Η Ελένη Ντούνια-Τσοκάνη γεννήθηκε στον Πειραιά και κατοικεί στην Έξω Παναγίτσα, στη Χαλκίδα.

Σπούδασε Οικονομικά στο Οικονομικό τμήμα του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ.

Αποφοίτησε από τη σχολή δημοσιογραφίας NEW MEDIA STUDIES ως τηλεοπτική δημοσιογράφος και συμμετείχε σε παρουσιάσεις εκπομπών σε τοπικά ΜΜΕ.

Εργάστηκε στην Ολυμπιακή Αεροπορία από το 1985 έως το 2000.

Διετέλεσε πρόεδρος του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 8ου Δημοτικού Σχολείου και πρόεδρος του Συλλόγου «ΚΙΝΗΣΗ ΦΙΛΩΝ Έξω Παναγίτσας».

Από το 2019 είναι εκλεγμένη Κοινοτική Σύμβουλος στην Κοινότητα Χαλκίδας υπεύθυνη για την οργάνωση, διαχείριση και περισυλλογή αδέσποτων ζώων και αναπληρωματικό μέλος της πενταμελούς Επιτροπής για την παρακολούθηση του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς του Δήμου Χαλκίδας.

Είναι παντρεμένη με τον επιχειρηματία Ηλία Τσοκάνη και έχει 2 γιούς.

«Η πίστη μου ότι Αλλάζουμε σαν άνθρωποι όταν βλέπουμε την ποιότητα της ζωής μας αλλιώς, με οδήγησε το 2019 να στηρίζω το συνδυασμό ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ της Έλενας Βάκα και να συμπορευθώ με τη Δήμαρχο σε μια τεράστια προσπάθεια αλλαγής νοοτροπίας, προτεραιοτήτων και τελικά συνολικής εικόνας του Δήμου μας. Ξεπερνώντας πολλά εμπόδια η αλλαγή είναι πια έκδηλη σε πολλούς τομείς. Όμως το έργο είναι μεγάλο και τίποτα δεν πρέπει να ανακόψει την πορεία του. ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ για την ολοκλήρωση της αλλαγής με επίγνωση των δυσκολιών, με εμπειρία από τα λάθη μας, αλλά με μεγαλύτερη πίστη για ένα έργο που θα αλλάξει το Δήμο μας.»